2.4.09

Pyramiden


Et arrangement i anledning av Kristiansands 350-års jubileum i 1991 var et stort installasjonsprosjekt på Bragdøya. Naturens rom var prosjektets arbeidstittel og de 11 kunstnernes installasjoner skulle på en eller annen måte fungere i Bragdøyas skjærgårdsmiljø. En av kunstnerne satte opp en tre meter høy Snurre Sprett i skogen, en annen konstruerte ”blinkeren”, en vindmåler som reflekterte sollyset på øyas høyeste topp, og en tredje plasserte en flisbelagt skipscontainer på svaberget ut mot Steinsundet.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Noen syntes prosjektet var spennende og nytenkende og Håkon Henriksen fra Kunstgruppe Bragdøya frontet dette på den flott måte. Men opphissede vågsbønder og forargede båtfolk ville ha seg frabedt dette søppelet langs svabergene og i turområdene. En del av kunstverkene var vanskelige å finne, og mange lette lenge rundt i terrenget for å finne installasjoner de kunne glede eller ergre seg over. Noen av de mest iherdige fjernet og ødela det de syntes var verst. Prosjektet var svært vellykket. Aldri før hadde det vært så mange besøkende på Bragdøya. Sjeldent har det vært så mye kunstdebatt i Fædrelandsvennen!


Arve Rønning fra Tvedestrad bygde Pyramiden, en kapellliknende trekonstruksjon, over ei kløft der det gikk en avsidesliggende sti, innnenfor indre Sommerro. Det var prosjektets intensjon at installasjonene langsom skulle gå tilbake til naturen. En del de som ikke ble fjernet av publikum ble borte av seg selv. Men ennå kan du finne rester etter noen av kunstverkene på øya.

At restene av ”pyramiden” har vært flittig brukt, fremgikk av søppelet som vokste i og rundt den. Den var i ferd med å formuldes, men prosessen gikk langsomt. Kystlaget fryktet at de som entret restene av bygningen ville skade seg alvorlig – og ba om at den måtte fjernes. 1. april 2009 ble den revet. Dette kulturminnet er redusert til en haug med våte og morkne planker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar