Skillingsvisene ble publisert og spredd blant folk i små trykksaker vanligvis et ark brettet slik at det ble fire sider - et skillingstrykk. Skillingstrykkene kostet en skilling når kremmeren kjøpte dem og to når han solgte dem videre. De var altså priset slik at fattigfolk hadde råd til å kjøpe dem.
Innholdet i skillingsvisene, eller kjøkkenpikevisene som de også ble kalt, var ofte dramatisk: ulykkelig kjærlighet, svik og død, eller sentimentalt: lengsel og savn etter hjemlandet og kjæresten. I blant fungerte visene som nyhetsbulletiner gjennom å fortelle om skipsforlis, rettssaker, epidemier eller naturkatastrofer. Dette var jo før bloggenes tid.
Kjærlighetens kvaler er hva jeg forbinder med skillingsvisene. En av de mest kjente i dag er muligens visa om Hjalmar og Hulda:
På blomsterkledt bakke sad Hjalmar og kvad om fortids bedrifter en gang
Og liljernes bæger og rosernes blad, sig bøiede dybt for hans sang
Og fuglene sade så tusen på grene, som gyldene kornaks på stråene pene
De nikkede bifald ved vårvindens magt, Kjækt strålte hans pande og krigerske dragt.
Du kan høre melodien her og lese den danske teksten til visa.
Hvis jeg skulle velge meg et kulturminne, så ble det altså skillingsvisa. Hvorfor? Det er den vi tyr til i godt lag, det er den som alle kan litt av, det er den som har melodien som alle har hørt før og som krever tre-fire grep på gitaren. Jeg liker dem - jo flere og sørgeligere vers, jo bedre liker jeg dem. Min bestefar sang dem for meg da jeg var barn, min mor sang dem som godnattsanger og jeg vil gjerne
Alf Prøysen, som kanskje skjønte seg bedre på skillingsviser enn de fleste visesangere, kalte dem for fattigfolks opera. Han laget også noen eksemplarer selv: ".... du tente en ild på mit hjertes komfyr, som petroleum satt i brann"
I kystlaget synger vi om den grumme fader når det blir sent på natta. Eller kanskje "i en sal på hospitalet...", eller om Elvira Madigans triste endelikt "sørgelige saker hända.." Georg S. kan mange skillingsviser. Kjell H. også. Kanskje burde vi lærer oss noen fler alle sammen.
Du kan lese mer om skillingsviser i kunnskapsbasen Adriane eller her i Musikkrom. Har du en yndlingsvise, så fortell om den i en kommentar eller ta med teksten ved neste gode anledning.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar