17.2.09

Vaskebrett


Vaskebrettet er ei bølgete plate av glass eller metall montert i ei treramme. Våre formødre og forfedre brukte det til å gni tøyet mot når de vasket, for å få tøyet rent. Altså er det, sammen med kokegryta og sinkbalja, forløperen til vaskemaskinen. Det gir assossiasjoner til rutete forklær og fuktig damp fra vaskekjelleren eller til vaskeplassen ved bekken.

Det brukes stadig av noen iherdige. Av de som tover ull eller av de som sverger til å gjøre alt på gamlemåten, eller av de som ikke skjønner at tiden er gått fra dette glimrende redskapet. Vaskebrettksemplaret på bildet er i kystlagets eie, og står for tiden på sjøbuloftet sammen med andre redskaper til ullarbeid.

Vaskebrett og vaskebalje brukes også som instrumenter i folkelig musikktradisjon. Kan baljebass og rytmebrett være noe for de sene aftener i saltebua?

Grunnen til at vi velger å ta frem dette kulturminnet, er at mange i dag tror at vaskebrett egentlig er en type synlige, harde og klumpete magemuskler. Det er ikke slik. I hvertfall er dette svært uvanlig i kystlaget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar