19.5.09

Matrosdressen


Klesplagg som kulturminne? Ja, absolutt. Vi som vokste opp på 50 og 60-tallet, husker godt klesplaggene som vi alle hadde den gangen og som ikke sees på noe barn i dag. Husker dere Snow Star? Den blå strekkbuksa som vi i Kristiansand trakk i når vi skulle på skiskole på Spicheren eller i Bølgane. Eller de skotskrutete ullskjerfene som alle jenter gikk med på hodet noen sesonger. Kanskje dekket de hårrrullene - altså slike som vi brukte for å lage krøller.

Men det som sitter aller best fast i minnet mitt, er matrosdressen.

Matrosdress er jo egentlig et antrekk for menige i marinen – matroser. Matrosdressen fikk varierende utforming i forskjellige land og til ulike tider, men besto oftest av lange sjømannsbukser, trøye med vid krage med kantstriper og matroslue med tallerkenformet pull og pyntebånd. Vinterdressen var vanligvis av marineblå ull mens sommerdressen var av hvit bomull. Wikipedia forteller at matrosdressene som militære uniformer har røtter tilbake til de store sjøkrigsnasjonene på 1600- og 1700-tallet, men ble reglementert og standardisert noe seinere.

På 1800 tallet fikk overklassens barn klær som skilte seg fra de voksnes. Omkring 1890 ble matrosdressen populær, først som festantrekk for rike gutter, senere for allmennheten. Noe senere kom matroskjolen – jentevarianten. Først i hvit sommerutgave, senere vintervarianten i ull, med bluse som ble knappet fast på et marineblått foldeskjørt. Det er denne varianten jeg kjenner fra min barndom: Rød bluse, blått foldeskjørt, og det beste - snor med fløyte. Minnet fremkaller smaken av kakao med krem, av muffins og bløtkaker med jordbær og av lakksko som klemmer litt.

Etter hvert fikk matrosen konkurranse fra kapteinsdressen med gullstriper og sånt eller kadettdressen med flyverlue. Disse ble aldri så populære som matrosdressene.

Ikke rart at vi noen år senere svermet for og rundt skoleskipsguttene. Kjekke folk i matrosdress! Vi som gikk i matroskjole eller matrosdress i barndommen var i godt selskap: Donald Duck gikk i matrosdress både til hverdags og fest, Skipper`n også. Sammen med Sølvguttene og Wiener Sängerknaben sørger de fortsatt for at matrosdressen holdes i hevd.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar